Het selecteren van de juiste componenten is cruciaal voor een optimaal functionerend systeem. Wij helpen je bij het maken van de juiste keuzes, of je nu een monoblock of split warmtepomp installeert, en of je een bestaande installatie vervangt of een nieuwe aanlegt.
We behandelen de belangrijkste aspecten van een warmtepompinstallatie en vervolgens bieden we een overzicht van de essentiële componenten, zoals leidingen, appendages en expansievaten, en geven we inzicht in de specifieke vereisten voor bestaande installaties en vloerverwarmingssystemen.
Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen op de markt. Ze doen allemaal het zelfde, maar het grote verschil is of alles is geïntegreerd in 1 kast (monobloc) of dat de verdamper en condensor (2 van de 4 hoofdcomponenten van een warmtepomp) zijn gesplitst (bi-bloc, split-unit)
Daarnaast is er nog een mogelijkheid dat er een 2e warmtewisselaar in het systeem is geplaatst, ook wel hydrosplit genoemd. Bij dit concept wordt de warmte in je buitenunit overgedragen naar een watercircuit welke naar jou binnenuit loopt. Vanaf hier wordt het overgedragen naar je centrale verwarming in huis. Het voordeel van dit soort warmtepompen is dat je geen koel leidingen hoeft te trekken. Dit scheelt in kosten en maakt het een stuk makkelijker om te installeren.
Warmtepompen worden in beide uitvoeringen geleverd door verschillende fabrikanten. De redenen om te kiezen voor een bepaalde variant heeft te maken met de prestaties, formaten, prijzen.
Bij een split-uitvoering warmtepomp zijn de leidingen gevuld met een koudemiddel, bij een monoblock-uitvoering zijn de leidingen gevuld met water (zie de afbeelding hieronder). Doordat bij een monoblock de verdamper en condensor in de buiten-unit zit is deze unit groter. Split-uitvoeringen zijn compacter en goedkoper. Echter zijn monoblock warmtepompen weer te installeren zonder koeltechnische handelingen.
Het installeren van een warmtepomp is een flinke klus, maar met de juiste voorbereiding kan het proces soepel verlopen. Deze checklist helpt je om potentiële problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je warmtepompinstallatie vlekkeloos verloopt.
Neem de tijd om deze checklist zorgvuldig door te nemen en eventuele onduidelijkheden te verhelderen voordat je begint. Een goede voorbereiding is het halve werk en zal je uiteindelijk veel tijd, geld en frustratie besparen.
Waar hangt de ketel die verwijderd gaat worden? Kan de binnenunit op dezelfde plek komen? Kun je de gekozen plaats veilig bereiken met het materiaal?
Hou rekening met voldoende ruimte rondom de binnenunit voor servicewerkzaamheden, zoals beschreven in de installatiehandleiding van de warmtepomp.
Waar kan de boiler voor het tapwater worden opgesteld? Houd rekening met een ruimte van minimaal 80x80x160cm. Let op: bij grotere boilers loopt het gewicht en omvang al snel op; past deze door de deur en kan de vloer hem dragen?
Zorg ervoor dat het leidingwerk goed naar de binnenunit, buffervat en eventueel boiler kan worden geleid vanaf de . De bereikbaarheid van de technische ruimte kan de keuze tussen Split (koelleidingen) of Monoblock (cv-leidingen) beïnvloeden.
Is er voldoende ruimte voor een buffervat? Houd rekening met een minimale ruimte van 60x60x120cm.
De leidingen richting het afgiftesysteem moeten een grotere diameter hebben dan bij een cv-ketel. Past dit op de beoogde plek?
Is de stroomaansluiting voldoende?
Of is er ruimte in de meterkast voor eventuele uitbreiding? Vaak zijn er 3 vrije 1F groepen van 230V 16A nodig of 1 vrije 1 Fase groep van 230V 16A en 1 vrije 3 Fase groep van 16A.
Bij een All Electric-opstelling is een extra voorziening voor het elektrisch back-upelement aan te bevelen.
Kunnen de kabels vanaf de meterkast naar de technische ruimte worden getrokken?
Het is belangrijk om te weten wat je nog meer nodig hebt voor de installatie. We verdelen de benodigdheden en specifieke instructies onder in Monoblock en split-unit warmtepompen. Maak hieronder je keuze om meer te lezen.
Het installeren van een warmtepomp is goed te doen, maar er zijn enkele valkuilen die je kunt vermijden:
– Fout: De buitenunit te dicht bij een muur plaatsen.
– Oplossing: Zorg voor voldoende ruimte rondom de buitenunit voor een goede luchtstroom.
– Fout: Verkeerd geïsoleerde leidingen.
– Oplossing: Gebruik de juiste isolatiematerialen om warmteverlies te minimaliseren.
– Fout: Niet goed gecontroleerde elektrische aansluitingen.
– Oplossing: Volg de elektrische aansluitingsinstructies nauwkeurig op en raadpleeg bij twijfel een specialist.
Gefeliciteerd, je hebt de warmtepomp geïnstalleerd! Nu is het belangrijk om het systeem goed te onderhouden voor optimaal rendement.
Bij ons kunt u alle producten naar wens bedrukken. Vraag direct een offerte aan en ontdek de mogelijkheden voor uw bedrijf!